Home » Blog » bolsjunov ol konge etter seier i amputert 5 mil

Bolsjunov OL-konge etter seier i amputert 5-mil

Ståle Hansen

Russeren viste seg igjen som den sterkeste langdistanseløperen, i det som ble en kraftig amputert 5-mil.

 De iskalde forholdene i den kinesiske høyden var igjen med på å påvirke OL-programmet. Bare en time før start i den store manndomsprøven ble det bestemt at løypa skulle kortes kraftig ned, i et forsøk på å ta vare på løpernes helse. Til slutt endte man opp med en så godt som halvert distanse, på totalt 28,4 kilometer. Det var en avgjørelse som hevet mange øyenbryn, og det ble møtt med stor uenighet fra flere hold.

Løp ble det uansett, og etter nesten tre mil skigåing var det nok en gang Aleksandr Bolsjunov som var sterkest av alle i et langdistanserenn. Russeren hadde mer enn nok å gi på den siste runden, og etter å ha parkert landsmann Ivan Jakimusjkin og norske Simen Hegstad Krüger kunne han gå inn til sitt tredje gull i årets leker. Sammen med sølv på 15-kilometer og bronse på lagsprint ble russeren den store langrennskongen med totalt fem medaljer.

Bulsjunov strekker henda i været etter å ha vunnet den amputerte 5-mila.
(AP Photo/Aaron Favila)

Selv med en mye kortere løype ble det ikke noe enklere for de norske utøverne å holde følge med Bolsjunov. For Johannes Høsflot Klæbo gikk det ekstra ille, som grunnet mageproblemer natten før endte opp med å bryte løpet etter rundt to mil. Det ble nok et skuffende langdistanserenn for sprintstjernen, som heller ikke klarte å hevde seg blant de beste på 3-mila tidligere i mesterskapet.

Hans Christer Holund var heller ikke i stand til å matche de sterkeste i front. Oslogutten vant distansen i VM i 2019, men etter både skibytte og stavbrekk halvveis ble det for vanskelig å hente seg tilbake. Etterpå bekreftet han i tillegg at dette var hans aller siste OL-løp, som endte med en skuffende 13. plass.

De gjenværende norske håpene var nå Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger. De to skulle gjøre en særdeles god jobb i fighten mot beistet Bolsjunov, og det var først med knappe halvannen kilometer igjen til mål at russeren endelig klarte å riste av seg sine konkurrenter. Krüger måtte til slutt se både Bolsjunov og Jakimusjkin foran seg i mål, men for en løper som har hatt både coronasmitte og ti dager i isolasjon som oppvarming til rennet var en bronse nesten som gull å regne. Røthe fulgte like bak på en femteplass.

Krüger tok også bronse på distansen i fjorårets VM, og det er faktisk første gang siden Northugs gull i 2010 at Norge tar medalje på det som (normalt sett) skal være OLs lengste løp. De norske løperne har hatt lite å stille opp med mot kongen Bolsjunov, men utenom missen på 3-mila har herrene klart å ta medalje i hver langrennsøvelse.

Ståle Hansen
Ståle Hansen