Home » Blog » bolsjunov uslaelig pa 3 mila

Bolsjunov uslåelig på 3-mila

Ståle Hansen

Den russiske bjørnen satte motstanderne ettertrykkelig på plass og gikk inn til en knusende seier i dagens 30 kilometer med skibytte.

Aleksandr Bolsjunov kan med dagens seier endelig legge til et OL-gull i sin samling, og han gjorde det i overlegen stil. Seiersmarginen ble til slutt på over ett minutt, den største marginen noensinne på 30 kilometer skiathlon i mesterskapssammenheng.

Bak ham fulgte landsmann Denis Spitsov, som med det sikret en perfekt dag for den russiske olympiske komité og deres første dobbeltseier i et OL siden 1988 i Calgary. Iivo Niskanen fulgte nesten minuttet bak der igjen, som med bronsen nå har tatt medalje i tre OL på rad.

Holund og Golberg ble dagens beste norske løpere på henholdsvis 4. og 5. plass, i det som ble en særdeles skuffende dag sett med norske øyne. En parkert Klæbo roet fullstendig ned halvveis og kom i mål hele 9 minutter bak på en 40. plass, mens Sjur Røthe valgte å gi seg allerede etter den første mila.

Maktdemonstrasjon

Bolsjunov har vært en av de aller beste langdistanseløperne på herresiden de siste sesongene, blant annet med gull på 3-mila i fjorårets VM og sølv på 5-mila i forrige OL. Til tross for en solid medaljefangst i Pyeongchang for fire år siden var et gull ikke blant dem, så det var dermed liten tvil om hva russeren hadde siktet seg inn på denne gang.

I den kinesiske høyden var det finske Niskanen som satte opp tempoet allerede etter fem kilometer, og det var bare Bolsjunov som klarte å henge på. Ved skibyttet etter 15 kilometer hadde de skaffet seg en luke på 30 sekunder ned til nærmeste forfølger Spitsov, med den norske duoen snaue ti sekunder etter der igjen.

På dette tidspunktet sa Bolsjunov takk og hei til sin finske rival og rykket i fra, og ved neste runding inne på stadion hadde han økt sin ledelse til 37 sekunder til landsmann Spitsov. Selv med gullet i boks kjørte Bolsjunov på videre, og forspranget økte sakte men sikkert til over minuttet.

Den russiske maskinen vant til slutt med hele 1 minutt og 11 sekunder, i et løp som ble en ren maktdemonstrasjon.

Ståle Hansen
Ståle Hansen