Home » Blog » dobbelt norsk i kombinert

Dobbelt norsk i kombinert

Ståle Hansen

Etter nok et superløp vant Jørgen Graabak gull i kombinert, og sammen med lagkamerat Jens Lurås Oftebro ble det norsk dobbeltseier.

Den store snakkisen etter løpet var derimot tabben til Jarl Magnus Riiber, som potensielt kan ha kostet ham gullet. Etter å ha endelig kommet ut av isolasjon var han klar for sitt første renn i årets OL, og etter et megahopp på 142 meter ledet han med hele 44 sekunder foran nærmeste konkurrent før langrennet.

Forspranget var mer eller mindre uendret på vei inn til første runding, men der skulle det gå galt for Riiber. Ved stadion glemte han seg bort og fortsatte å gå i feil bane, noe som gjorde at han måtte snu og gå tilbake flere meter for å komme på rett spor. Etter den utrolige missen ble forfølgerne servert en gavepakke, og ledelsen var nå skrumpet ned til knappe 15 sekunder.

Sakte men sikkert ble Riiber tatt igjen, og det var tydelig at formen ikke var på topp etter flere dager innesperret på karantenehotell. Samtidig som Riiber falt av hadde Graabak og Oftebro med kjempefart jobbet seg opp fra henholdsvis 12.- og 10. plass, og med litt over en halv runde igjen fikk de for alvor ferten av medaljeplassene like foran seg.

Japaneren Watabe og tyskeren Faisst prøvde å rykke fra i tet, men akkurat som i forrige konkurranse var Graabak i stand til å holde følge og svare på angrepet opp den siste lille bakken før mål. I ytterposisjon tok han seg forbi tetduoen, og ut av svingen skjøt han fart og rykket fra. Inn på oppløpet var det ingen som kunne matche den kraftfulle spurten til Graabak, som føk i mål like foran lagkamerat Oftebro og Watabe. Riibers tabbe gjorde at han til slutt endte på en 8. plass., mens Espen Andersen kom inn som fjerde og siste norske på 15. plass.

Akkurat som i 2014 klarte Graabak å ta seg helt til topps i storbakkekonkurransen, og på nytt hadde han en nordmann bak seg på sølvplass. Den norske dobbelttriumfen sørget også for å bryte den tyske dominansen i kombinert. Før dette hadde de vunnet de fire siste OL-øvelsene, men denne gang måtte de nøye seg med fjerdeplass til Faisst. Det er første gang siden 2010 at Tyskland ikke tar en individuell kombinertmedalje.

Ståle Hansen
Ståle Hansen