Home » Blog » engebraten overrasket med bronse pa 5000 meter

Engebråten overrasket med bronse på 5000-meter

Ståle Hansen

Norske Hallgeir Engebråten slo til med sitt livs løp på skøytebanen i Beijing, og kronet det hele med en overraskende bronsemedalje.

22-åringen er OL-debutant, og gikk offensivt til verks i sitt aller første løp. Nordmannen gikk allerede i tredje par mot russeren Trofimov, og han fant tidlig en god flyt. Han leverte særdeles jevne rundetider, hvor så godt som alle lå rett over 29 blank.

Ved hjelp av sin parkamerat ble det pushet på i et veldig bra tempo, og med en sisterunde på 29.67 endte han med en sluttid på sterke 6.09.88, som bare var 0.12 sekunder bak den olympiske rekorden til legenden Sven Kramer fra 2018.

Nordmannen hadde med det satt personlig beste på distansen, og samtidig lagt lista for resten av feltet. Regjerende europamester Patrick Roest var den eneste som klarte å snike seg foran Engebråten i løpet av de neste seks parene. Til tross for en svak avslutning hadde nederlenderen nok å gå på, som gikk foran med 0.57 sekunder og inn til ny olympisk rekord.

Med bare ett par igjen begynte en medalje å se mer og mer sannsynlig ut for Engebråten, hvor den svenske gullfavoritten og verdensrekorholderen Nils van der Poel gikk mot belgiske Bart Swings. Sistnevnte måtte gi slipp halvveis, mens svensken jaget på videre for fullt mot gullet. I løpet av de tre siste rundene hentet han inn et forsprang på over to sekunder på mesterlig vis, og gikk inn til gull og nok en olympisk rekord – 6.08.84.

5000-meteren endte dermed i full jubel for våre svenske naboer, men gleden var nok minst like stor i den norske leiren for det som mange regner som en sensasjonell bronsemedalje.

Etter løpet uttalte hovedpersonen selv at det var en drøm som var gått i oppfyllelse, og fikk velfortjent hyllest fra både trenere og eksperter etter det som rett og slett var et fantastisk løp. Iblant kan bronse kjennes like godt som gull.

Ståle Hansen
Ståle Hansen