Home » sportsnyheter » feilfri roiseland skjot seg til gull pa sprinten

Feilfri Røiseland skjøt seg til gull på sprinten

Ståle Hansen

Marte Olsbu Røiseland innfridde favorittstemplet på skiskyttersprinten, hvor hun med to fulle hus gikk inn til sitt første individuelle OL-gull.

Røiseland har vært blant de aller beste på sprint så langt denne sesongen, og med sitt tidlige startnummer satte hun standarden med en gang. Hun fikk en perfekt start med fem treff på første skyting, og la med det umiddelbart press på konkurrentene.

I sporet var hun igjen utilnærmelig, og etter at hun på nytt plaffet ned samtlige blinker på stående var det allerede klart at et medaljeløp var i emning. Spørsmålet var nå om noen kunne true det som nå var bookmakernes oddsfavoritt?

Vinneren fra normaldistansen, Denise Herrmann, fikk det ikke til å stemme denne gang, og hun var ute av kampen om edelt metall allerede etter første skyting hvor hun fikk én bom. Løpere som Wierer og Hauser holdt følge på standplass med to fulle hus, men ettersom de var henholdsvis 13 og 28 sekunder bak etter siste skyting var heller ikke de i stand til å dytte Røiseland ned fra toppen.

Etter at de nærmeste konkurrentene feilet sto man i realiteten kun igjen med de svenske søstrene Öberg som kandidater til å spolere den norske gullfesten. Lillesøster Elvira har vært en av få som har klart å matche Røiseland i sporet denne sesongen, og etter fullt hus på liggende gikk hun ut som ny leder 0,4 sekunder foran. Storesøster Hanna kom like etter, men med én bom var heller ikke hun lenger å regne med i kampen om førsteplassen.

Det var med andre ord duket for norsk-svensk duell. Inn til siste skyting hadde Elvira noe overraskende tapt bortimot 20 sekunder, og selv om hun igjen var feilfri på standplass gikk hun ut hele 25 sekunder bak Røiseland før de siste 2,5 kilometerne. Et slikt forsprang ville selv en Elvira i storform slitt med å ta inn, og i mål var hun til slutt 31 sekunder bak. Røiseland kunne dermed puste lettet ut – gullet var sikret!

Prestasjonen til Røiseland var en gullvinner verdig. Hun var en av totalt tretten løpere som skjøt ned samtlige blinker, og i sporet var det ingen som var i nærheten hvor hun var 20 sekunder bedre enn nestemann. Hennes første individuelle OL-gull var i tillegg første gang at en norsk kvinne gikk til topps på nettopp sprint i OL-sammenheng.

Med en ledelse på over halvminuttet til nærmeste konkurrent har hun også lagt et solid grunnlag før jaktstarten, en annen disiplin som Norge aldri før har vunnet på kvinnesiden.

Ståle Hansen
Ståle Hansen