
I mange år har debatten om pengespill vært preget av bekymringer rundt avhengighet, økonomiske tap og sosiale konsekvenser. Men nye forskningsfunn det siste året utfordrer dette ensidige bildet. Flere studier viser at gambling, spesielt i kontrollerte og sosialt aksepterte former hos sikre lisensierte bettingsider, kan faktisk ha positive effekter på mental helse og kognitiv funksjon.
Sportsbetting og psykisk helse blant unge menn
En kvantitativ studie publisert i oktober 2024, viser en overraskende sammenheng mellom legalisert sportsbetting og forbedret psykisk helse hos unge menn. Studien ble publisert på Economics Letters av forskerne Leighton Vaughan Williams og David Forrest fra Nottingham Business School.
Den tar utgangspunkt i data fra amerikanske stater som har legalisert sportsbetting etter 2018, og sammenlignet selvrapportert mental helse i aldersgruppen 18–24 år. Resultatene viser at legalisering av betting sider på nett førte til en reduksjon på 5,5 prosentpoeng i sannsynligheten for dårlig psykisk helse i denne gruppen.
Forskerne spekulerer i at muligheten til å delta i regulerte oddsspill på en ansvarlig måte, kombinert med økt sosialt engasjement rundt sport, kan bidra til bedre velvære og en følelse av kontroll. Dette bryter med den vanlige antakelsen om at all form for gambling nødvendigvis er en risikofaktor for mental helse.
Sitat: «Dette indikerer at gambling kan ha en positiv funksjon for enkelte grupper, spesielt når det skjer innenfor regulerte rammer,» skriver forskerne i konklusjonen.
Strategiske spill styrker hjernen
En annen viktig innsikt kommer fra studier på strategiske casino kortspill som poker og blackjack. Disse spillene, som krever konsentrasjon, hukommelse, planlegging og matematisk tenkning. Dette viser seg å ha kognitivt stimulerende effekter, spesielt blant eldre voksne.
En rapport fra 2023, publisert i tidsskriftet Frontiers in Psychology, viste at eldre spillere som regelmessig deltok i strategiske spill som poker på nett, viste forbedret arbeidsminne, problemløsning og fokus sammenlignet med kontrollgrupper som ikke deltok i lignende aktiviteter.
Effekten var mest uttalt blant deltakere over 60 år som spilte ukentlig eller oftere. Dette samsvarer med tidligere forskning innen nevropsykologi som har påpekt at kognitiv stimulering gjennom spill kan ha beskyttende effekt mot demens og aldersrelaterte kognitive svekkelser.
Sitat: «Gambling i form av strategisk tenkning kan fungere på lik linje med hjernetrim, bare med et høyere engasjement og sosial interaksjon,» forklarer nevroforsker Rachel Loxton ved Universitetet i Aberdeen.
Gambling som sosial og mental ressurs
Disse nyere funnene utfordrer forestillingen om at gambling alltid er skadelig. Riktig rammet inn og regulert, ser det ut til at visse former for pengespill kan gi psykologiske, sosiale og kognitive fordeler. Sosialt spill, enten det er pokerkvelder, bingo eller felles oddsspill på nett under sportsbegivenheter, kan bidra til å redusere ensomhet og gi en følelse av samhørighet. Likevel understreker forskerne at disse fordelene forutsetter ansvarlig spilling, tilgang på regulerte og transparente spillplattformer, samt god informasjon til brukerne.