Home » Blog » graabak spurtet inn til solv i kombinert

Graabak spurtet inn til sølv i kombinert

Ståle Hansen

I fraværet av storfavoritt Jarl Magnus Riiber var det Jørgen Graabak som sto fram på det norske laget og spurtet inn til en sterk sølvmedalje.

 Det første kombinertrennet i årets OL var på forhånd en ganske åpen affære, mye takket være at toppløpere som norske Riiber og den tyske regjerende mesteren Frenzel ikke kunne ta del i konkurransen grunnet covid-smitte.

Etter den innledende hoppdelen i normalbakken var Jørgen Graabak det største norske håpet. Han fikk dog ikke fullklaff i bakken, hvor han med 98,5 meter ble nummer 9 og skulle gå ut 1 minutt og 16 sekunder bak lederen Ryota Yamamoto fra Japan. Med tanke på de sterke langrennsløperne som lå foran hadde han likevel sjansen til å kunne få heng på dem og melde seg på i medaljestriden.

Det var den tyske troppen som hadde størst grunn til optimisme etter hoppingen, hvor de med Julian Schmid på tredje og Johannes Rydzek på fjerde ble ansett som favoritter til å kjempe om gullet. Japaneren i tet ble som ventet raskt tatt igjen i sporet, og etter den første runden var det dannet seg en kvartett i front med en ledelse på rett under halvminuttet til en gruppe av forfølgere på syv mann, som også inneholdt Graabak.

En runde var alt Yamamoto var i stand til å henge på, mens forfølgerne fortsatte å spise inn sekund for sekund på det som nå var en trio i front. Vel inne på den siste runden var forspranget mer enn halvert, og med mindre enn én kilometer igjen var det duket for ny mann i tet. I en av de siste bakkene før mål satte tyskeren Vinzenz Geiger inn et kjemperykk og blåste forbi landsmannen Rydzek, og det var bare Graabak som klarte å holde følge.

Tyskeren kunne føle nordmannen bak seg i den siste svingen, men med nok en lynrask spurt holdt han unna og suste inn til gullet. Graabak var ikke i stand til å svare, men gikk uansett storfornøyd inn til sølv noen sekunder foran østerrikeren Greiderer på bronseplass.

Tyskland fortsetter dermed sin dominans i kombinert. I Pyeongchang for fire år siden rasket de med seg gull i samtlige tre øvelser, noe som gjør at de nå har stått øverst på pallen i fire kombinertkonkurranser på rad i OL. Norge har på sin side matchet sin medaljefangst fra Sør-Korea, hvor de også tok sølv i lagkonkurransen.

Ståle Hansen
Ståle Hansen