Home » Blog » gull til lindvik etter kjempehopp

Gull til Lindvik etter kjempehopp

Ståle Hansen

Marius Lindvik slo til med hele 140 meter i finaleomgangen og sikret Norges første OL-gull i storbakken siden 1964.

 Lindvik hadde allerede funnet seg godt til rette i storbakken, hvor han var blant de aller beste på trening og vant kvalifiseringen før rennet. I første omgang av konkurransen fortsatte han storhoppingen og slo til med et hopp på 140,5 meter, som gjorde at han for alvor var med i kampen om medaljene. Det var bare gullvinneren fra normalbakken, japanske Ryoyu Kobayashi, som var i stand til å matche innsatsen til nordmannen. Med dagens lengste hopp på 142 meter satte han ny bakkerekord og skaffet seg en ledelse på 3,2 poeng før finalen.

Det norske laget hadde skuffet i normalbakken, men nå lå alt til rette for revansje. I finaleomgangen var tyske Karl Geiger den sterkeste av de nærmeste utfordrerne, og med et sistehopp på 138 meter lå han på førsteplass før duoen Lindvik-Kobayashi skulle sette utfor. Presset var nå på nordmannen til å levere et lignende resultat, noe han skulle gjøre til gangs.

Under gode forhold klinket Lindvik til og fløy helt ned til 140 meter, noe som var omgangens lengste hopp. Geiger var knapt å se i bakspeilet 9,5 poeng bak, og på toppen var det bare japanske Kobayashi som kunne stå i veien for den norske gullfeiringen.

Japaneren kunne bli historisk som den fjerde hopperen som tar gull i begge bakker i ett og samme OL, men å følge opp kjempehoppet til Lindvik skulle vise seg å bli en for stor oppgave selv for en mester som Kobayashi. Etter å ha landet på 138 meter var han til slutt 3,3 poeng bak Lindvik, som hoppende glad kunne innse at han hadde tatt hjem det edleste metallet.

I sitt første OL har Lindvik klart å vinne sitt første gull, som i tillegg er første gang en norsk utøver står øverst på pallen i en individuell hoppkonkurranse siden Lars Bystøl gikk til topps i normalbakken i Torino i 2006. I storbakken har det vært enda lengre gulltørke, hvor det ikke har vært en norsk vinner siden Toralf Engan i Innsbruck i 1964. Norge har med Lindviks oppvisning tatt minst én hoppmedalje i fem strake OL.

Ståle Hansen
Ståle Hansen