Home » Blog » johaug med nytt gull etter intens sekundstrid

Johaug med nytt gull etter intens sekundstrid

Ståle Hansen

Therese Johaug tok sitt andre gull i lekene på kvinnenes 10-kilometer, men det ble en nervepirrende fight helt til mål mot finske Kerttu Niskanen.

 Johaug viste seg igjen som sterkest når det gjaldt som mest i de kinesiske langrennsløypene, men etter at hun gikk inn til en overlegen seier på 15-kilometeren sist skulle det vise seg å bli usedvanlig jevnere denne gang.

Johaug var blant de første favorittene som gikk ut, mens ett og to minutter bak henne kom de finske løperne Pärmäkoski og Niskanen med skumle hensikter og god fart. Ved passeringspunktet på 1,8 kilometer var det knappe sekundet som skilte de tre, men derfra og ut skulle det meste handle om duellen mellom Johaug og Niskanen.

De to fulgte hverandre tett de neste kilometerne, og halvveis i løpet lå de så godt som helt likt med knappe halvsekundet fordel Norge. Herfra skulle Niskanen virkelig skru opp tempoet, og ved passering på 6.3 kilometer var finnen plutselig hele 11 sekunder foran Johaug — og storfavoritt på liveoddsen.

Nå måtte det virkelig graves dypt om det skulle bli ny gulljubel. At hun fortsatt hadde noe å svare med var det ingen tvil om, og ved siste passering snaue halvannen kilometer før mål hadde Niskanen nå bare 1,3 sekunder å gå på ned til sin norske konkurrent. Hvem ville ha mest igjen i tanken på slutten og gå seirende ut av sekundstriden?

Inn på oppløpet kjempet Niskanen iherdig for sitt aller første OL-gull, mens en nervøs Johaug sto i målområdet og fulgte med. Finnen slang seg over målstreken, men hundredelene var ikke på hennes side – til slutt måtte hun gi tapt med bare 0,4 sekunder, som naturlig nok førte til stor jubel hos Johaug.

Den aller siste trusselen var russiske Natalja Neprjajeva, som tok sølvet på 15-kilometeren. Hun startet i et hurtig tempo, hvor hun allerede etter litt over en kilometer lå hele 12 sekunder foran Johaug. Den harde starten fikk hun derimot svi for i høyden, og etter halvgått løp var hun 6 sekunder bak.

Det var nå tydelig at hun ikke var i stand til å true gullet, men en bronse var fortsatt en reell mulighet. Her var det igjen duket for en ny spennende sekundstrid, hvor Neprjajeva kjempet mot finske Pärmäkoski. Vel i mål måtte derimot russeren se seg slått med minste mulige margin — 0,1 sekunder! Våre finske naboer kunne dermed juble for både sølv og bronse, deres første langrennsdobbel på pallen i OL siden 1984.

Etter å ha startet lekene uten et individuelt olympisk gull har Johaug nå tatt to på rappen. Denne triumfen er i tillegg den 50. gullmedaljen i OL-historien som Norge tar i langrenn.

Ståle Hansen
Ståle Hansen