Home » sportsnyheter » mane reddet gull for senegal etter straffebom

Mané reddet gull for Senegal etter straffebom

Ståle Hansen

Sadio Mané bommet på straffe i ordinær tid, men ble til slutt helten da Senegal ble vinner av Afrikamesterskapet for første gang noensinne.

I den kamerunske hovedstaden Yaoundé skulle Egypt og Senegal kjempe om tittelen som afrikansk mester, og på forhånd var det duellen mellom Liverpool-profilene Mohamed Salah og Sadio Mané som fikk mest fokus.

Det var sistnevnte som skulle markere seg først i finalen, men i negativt fortegn. Senegal ble nemlig tildelt straffe allerede etter seks minutter, og fra elleve meter gikk Mané for kraft midt i mål. Der sto derimot Egypts målvakt Gabaski klar og slo vekk forsøket, til stor jubel fra sine lagkamerater.

Etter å ha brent muligheten til å ta ledelsen tidlig var det Senegal som fortsatte å kjøre kampen, men til tross for noen gode sjanser var de ikke i stand til å overliste Gabaski. Et skuffende blekt Egypt og Salah hadde på sin side veldig lite å by på framover, og for tredje gang i turneringen gikk de målløse av banen etter 90 minutter.

Avgjort på straffer

I ekstraomgangene skulle det heller ikke bli noen scoringer, noe som betydde at mesterskapet måtte avgjøres på straffekonkurranse, for tredje gang på de siste seks utgavene.

Egypt hadde allerede vunnet to ganger på straffer på sin vei til finalen, og de gjerrige ‘faraoene’ hadde uten tvil oddsen på sin side. Senegal hadde ikke vært i en straffekonkurranse siden 2017-utgaven, og med en bom tidligere i kampen hadde motstanderen et psykologisk overtak.

Begge lag puttet sine første forsøk skulle nervene gå i høyspenn for Egypt, som satte sin straffe nummer to stolpe ut. Da våknet Gabaski på nytt, som igjen sto fram som mulig helt ved å redde Senegals tredje straffe og utligne forspranget.

Gleden skulle dog vare kortvarig for egypterne, som så sin fjerde straffe bli reddet av Chelsea-keeper Mendy. Senegal hadde nå matchball, og passelig nok var det Sadio Mané som gikk fram til straffemerket. Etter å ha misset tidligere i kampen gjorde Senegals stjernespiller opp for seg med en straffe limt ned i venstre hjørne, som sikret ‘løvene fra Teranga’ deres første seier i Afrikamesterskapets historie.

Sadio Mané ble den store helten med den matchavgjørende scoringen, og etter kampen ble Liverpool-profilen også hedret med premien for turneringens beste spiller. Senegal fikk med det revansje for finaletapet mot Algerie i 2019, og på sitt 16. forsøk i mesterskapet kunne de endelig få løfte pokalen.

Ståle Hansen
Ståle Hansen