Home » Blog » nadal med historisk tittel etter episk comeback

Nadal med historisk tittel etter episk comeback

Ståle Hansen

Spanske Rafael Nadal troner nå alene som herrespilleren med flest Grand Slam-titler etter en fantastisk opphenting mot Daniil Medvedev i finalen i Australian Open.

2022-utgaven av Australian Open sparte det beste oppgjøret til sist. Etter nesten fem og en halv times spill i Melbourne var det til slutt Rafael Nadal som kunne juble for sin andre tittel i Melbourne, som i tillegg gjør ham historisk: han er nå alene på toppen blant mannlige tennisspillere, med smått utrolige 21 titler i Grand Slams.

På mange måter vil denne triumfen også stå igjen som Nadals mest imponerende. Han har ikke hatt noen optimal oppladning til turneringen, hvor han både har trent seg opp igjen fra en operasjon sist høst og covid-smitte. Så fort finalen kom i gang var det også motstander Daniil Medvedev, regnet som favoritt blant bookmakerne til å vinne turneringen, som tidlig tok grep om kampen og ledet 2-0 i sett etter snaue to timers spill. Kun to ganger tidligere hadde Nadal klart å vinne en kamp i Grand Slams hvor han lå under med 2-0 i sett, og aldri tidligere i en finale.

Igjen fikk vi bevis på at man aldri skal avskrive en legende som Nadal, uansett hvor stor ledelse man måtte ha. Med publikum i ryggen kjempet han seg mesterlig tilbake, og to timer senere sto det likt i Melbourne. Nå skulle det hele avgjøres i et femte og avgjørende sett, for første gang i Melbourne siden 2018.

Rafael Nadal hadde nå vind i seilene som aldri før, men Medvedev hadde ikke tenkt å gi seg uten kamp. Det femte settet kunne by på en rekke lange og intense ballvekslinger, hvor begge spillere viste prov på sin klasse og dro fram vinnerslag fra nærmest umulige posisjoner. Nadal sikret seg et viktig brudd i det femte gamet, og hadde så sjanse til å serve hjem en historisk tittel på 5-4. Den russiske bjørnen hadde derimot andre planer, og klarte på dramatisk vis å kjempe seg tilbake til 5-5. Nervene var nå virkelig til å ta og føle på ‘down under’!

Med en plass i historiebøkene på spill hadde dog spanjolen en siste dose krefter igjen, og svarte med å bryte russeren umiddelbart. Nå var det igjen i hans egne hender, og denne gang lot han seg ikke stoppe; med et blankt servegame endte det avgjørende settet 7-5 i favør Nadal, som med det hadde fullført et fantastisk comeback og samtidig sikret seg sin 21. triumf i Grand Slams.

I en alder av 35 år viser Nadal at de gamle fortsatt er eldst, og igjen klarte han å nedkjempe Daniil Medvedev i en finale som gikk til fem sett. Stormesteren vil i tillegg være favoritt i neste Grand Slam, som foregår på hans beste underlag: vi snakker så klart om grusen i Paris, hvor han regjerer som ubestridt konge med vanvittige 13 titler. Vil vi se spanjolen øke sin ledelse på topp om fire måneders tid? Inntil da er det bare å bøye seg i hatten for en episk prestasjon av en legendarisk tennisspiller.

Ståle Hansen
Ståle Hansen