Home » sportsnyheter » navi anklaget for kampfiksing

Na’Vi anklaget for kampfiksing

Thomas Groenvold

Den ukrainske esportklubben Natus Vincere er i hardt vær for tiden. Ikke bare er det krig i hjemlandet, men nå har også laget blitt anklaget for kampfiksing.

s1mple i kamp under en ESL-event.
s1mple og Na’Vi i kampfiksingtrøbbel. Illustrasjonsfoto. FOTO: Esports Kingdom

 

Natus Vincere, med Oleksandr ‘s1mple’ Kostyliev i spissen, vant nesten alt som var å vinne i 2021. Likevel spøker det nå for lagets framtid etter at den velkjente esportjournalisten Richard Lewis anklaget dem for spotfiksing.

Spotfiksing er en type kampfiksing hvor man satser på ting som ikke har direkte innflytelse på kampen. I fotball kan dette for eksempel være et spill på når det første innkastet kommer, eller når første feil skjer i basketball. I CSGO kan dette altså være at et lag kjøper et spesifikt våpen.

En Twitter-bruker ved navn CMARTy satte et spill på at Natus Vincere kom til å kjøpe en M249 i løpet av IEM Katowice og twitret om det. Kupongen hadde en potensiell gevinst på 764 961 russiske rubler, eller drøyt 100 000 kr.

 

Tweeten som skal ha satt i gang hele kampfiksingskandalen.
«Vet du hva? Hvis den går inn, så skal jeg skaffe meg en tatovering med en M249, Na’Vi-logoen, og alle spillerne.» Vedlagt finner man en oddskupong hvor tipperen har satt et spill på at Na’Vi kjøper en M249 i løpet av turneringen med hele 501 i odds. FOTO: Skjermdump / Twitter.

 

Posten gikk viralt i CIS-regionen (de tidligere østblokklandene), noe som førte til at det er høyst sannsynlig at folk i Na’Vi-støtteapparatet hørte om kupongen. Det er også mulig at Na’Vi-spillerne selv hørte om spillet.

Flere spillere kastet seg på trenden og bookmakeren måtte senke oddsen fra 501.00 til 50.00 — et tegn fra bookmakerne om at det var høy risiko på spillet eller at de satt på informasjon om at de måtte betale ut spillet.

I siste runde av kampen mot Furia hvor Na’Vi enkelt vant 2:0 (16-12, 16-2) kjøpte altså Ilya ‘Perfecto’ Zalutskiy en M249 og la den igjen i spawn før runden startet.

Perfecto kan selvfølgelig ha trykket feil, men det hele ble langt mer mistenkelig når Na’Vi gjorde en hel greie ut av det når de twitret om det i etterkant.

Na'Vi i CT spawn på Mirage med en M249 liggende på bakken.
Na’Vi i CT spawn på Mirage med en M249 liggende på bakken. FOTO: Skjermdump / Twitter

 

Bookmakeren, som også var Na’Vis sponsor når spillet ble satt, tok det hele med et smil og betalte ut gevinstene. Et par kroner tapt, men god markedsføring for et selskap som tilbyr bra odds.

Utbredt spotfiksing i esport

Spotfiksing er utbredt i esport, spesielt når det gjelder spill som dette. I nesten alle esporter finnes det handlinger som ikke har påvirkning på utfallet av kampen, men som likevel kan skje.

Når bookmakerne tilbyr spill på disse ubetydelige hendelsene, åpner det for spotfiksing. Dette ødelegger integriteten av bettingen for andre spillere.

Kampfiksing er allerede et relativt utbredt problem i esport, men når det er mulig å satse på hva som helst bidrar det til at problemet blir enda mer utbredt.

Løsningen må være at de store aktørene øker utvalget rundt spillobjekter som er langt vanskeligere å manipulere uten å påvirke resultatet i en kamp, som for eksempel antall runder, toppfragger, bunnfragger, damage per runde, og lignende.

Na’Vi rapportert til ESIC

Til tross for at mange i esportmiljøet ser på dette som uskyldig moro og «memes», er dette en alvorlig trussel når det gjelder integriteten i esport.

Derfor har Richard Lewis rapportert dette til integritetskommisjonen i esport (ESIC). ESICs oppgave er å sikre at integriteten i esport er høy ettersom at sporten i økende grad blir profesjonell.

Om Natus Vincere ikke straffes for spotfiksingen her, risikerer vi at spotfiksing blir mer utbredt i tiden framover.

Se Richard Lewis’ reportasje på YouTube.

Thomas Groenvold

Thomas, en erfaren økonom med utdannelse fra BI, trives som skribent på Sikrebettingsider. Med en imponerende historie innenfor gambling har han ikke bare dybdekunnskap innen casino og betting, men også bred erfaring fra ulike nisjer. Tidligere samarbeid med diverse bettingselskaper har gitt ham innsikt i bransjen, og hans ekspertise er et resultat av denne varierte bakgrunnen. Thomas har ikke bare en teoretisk forståelse av økonomiske prinsipper, men også en praktisk tilnærming til hvordan de gjelder innen gambling. Hans tidligere roller har involvert tett samarbeid med bettingselskaper, og han har håndtert ulike aspekter av drift og strategisk planlegging. I dag bringer Thomas sin erfaring til Sikrebettingsider, hvor han gir leserne en forståelse for spillmarkedet i Norge gjennom guider, nyheter, veiledninger og anmeldelser. Hans bidrag som en gamblingekspert strekker seg utover det forventede, og han forblir lidenskapelig opptatt av å utforske nye muligheter og trender innenfor gamblingverdenen.