Home » Blog » norge forsvarte gullet pa lagtempoen

Norge forsvarte gullet på lagtempoen

Ståle Hansen

Den norske trioen satte konkurrentene ettertrykkelig på plass i lagtempoen, og vant med det Norges første skøytegull i årets leker.

Sverre Lunde Pedersen var den eneste gjenværende utøveren fra gulløpet for fire år siden, denne gang hadde han Peder Kongshaug og bronsevinner Hallgeir Engebråten med seg i kampen om å forsvare tittelen fra Pyeongchang.

Allerede i kvartfinalene viste det norske laget at det hadde skumle hensikter, hvor de med sin heattid 3.37.47 bare var 0,42 sekunder bak den olympiske rekorden som ble satt av nettopp Norge i Sør-Korea i 2018. I semifinalen var det duket for duell mot gullgrossistene fra Nederland, men akkurat som for fire år siden kom de til kort mot den norske trioen. Norge krysset målstreken 1,34 sekunder foran sine oransje motstandere, og i finalen skulle det bli gullkamp mot den russiske olympiske komité.

Russerne hadde på sin side sendt et skikkelig skremmeskudd i sin semifinale mot USA. Med tiden 3.36.2 satte de ny olympisk rekord, en forbedring på over fire hundredeler på tiden Norge satte i 2018.

Kjempeløpet gjorde kanskje russerne slitne, for i finalen var det Norge som tok føringen allerede ut av første sving. Herfra malte det norske laget på og økte forspranget på hver langside, og etter bare to og en halv runde var ledelsen på over sekundet. Norge hadde ingen planer om å slippe foten av gassen, mens russerne ikke var i stand til å svare på tempoøkningen. Tre runder før mål var ledelsen doblet til over to sekunder, og uten feil i innspurten kunne trioen gli inn til et suverent norsk gull 2,39 sekunder foran sølvguttene fra ROK.

Norge forsvarte dermed gullet fra 2018 på imponerende vis. Den overlegne triumfen er særlig oppløftende for Sverre Lunde Pedersen, som etter en stygg sykkelskade på trening i fjor vår sto i fare for å gå glipp av hele mesterskapet. Det er også en ny medalje fra lekene for Engebråten, som overrasket alle med sin bronse på 5000-meteren tidligere i mesterskapet.

Ståle Hansen
Ståle Hansen