Home » sportsnyheter » norsk gull i hoydramatisk mixstafett

Norsk gull i høydramatisk mixstafett

Ståle Hansen

Johannes Thingnes Bø sikret Norges andre gull i Beijing-OL etter en dramatisk spurt i dagens mixstafett i skiskyting.

 Det norske laget, med Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø var på forhånd en av de største gullkandidatene i dagens stafett, med Frankrike og Sverige som de sterkeste utfordrerne i kampen om de edleste medaljene. Norge hadde også en god historie å se tilbake på i mixøvelsen, med gull og sølv fra OL i henholdsvis 2014 og 2018.

Stafetten startet på best tenkelig vis for Norge, med solid skyting fra Olsbu som gjorde at Norge ledet med rett over 15 sekunder etter første veksling. Vinden skulle derimot ta seg opp kraftig på den andre etappen, noe som ga store problemer på skytebanen for Tiril Eckhoff. Etter én strafferunde på liggende var Norge nå på andreplass, men det skulle vise seg å gå enda dårligere på stående; to nye strafferunder gjorde at Norge falt ned til femteplass, med rett under 30 sekunder opp til ledende Italia ved neste veksling.

Brødrene Bø hadde dermed en jobb å gjøre for å bringe Norge tilbake i gullstriden.

Etter en forholdsvis rolig liggende serie tok vinden seg på nytt opp igjen til neste stående skyting, og bomskuddene satt løst for flere land. Leder Frankrike måtte blant annet ut i to strafferunder, mens eldstebror Bø måtte benytte seg av to ekstraskudd. Ved siste veksling hadde Russland og Loginov overtatt teten og skaffet seg en luke på snaue 20 sekunder til fire jagende nasjoner; Sverige, Frankrike, USA og Norge.

Medaljer og gull var dermed for fullt på skuddhold for det norske laget, men et par nye ekstraskudd på ligg for yngstemann Bø gjorde at forspranget igjen økte med et par sekunder.

Nå skulle alt potensielt avgjøres på åttende og siste skyting – leder Russland måtte bruke ett ekstraskudd, og med fullt hus for Frankrike og Fillon Maillet kom de jagende bare to sekunder bak. Johannes Thingnes Bø måtte også skyte én ekstra gang, men en noe raskere serie gjorde at han fortsatt kunne henge på snaue 10 sekunder bak tetduoen.

Han tettet raskt igjen luken, og med en knapp kilometer igjen til mål lå Russland, Frankrike og Norge side om side. Alt var nå duket for en høydramatisk avslutning, og i siste utforbakke sørget Thingnes Bø for å plassere seg i front og skaffe seg en avgjørende luke. Inne på stadion var det nå ingen tvil om at yngstebror Bø var sterkest, og spurtet Norge inn til gull foran Frankrike og Russland.

Dagens gull ble en aldri så liten revansje for Olsbu, Eckhoff og Thingnes Bø, som alle var med på å ta sølv bak nettopp Frankrike i mixstafetten for fire år siden. Gullet smaker nok også ekstra godt for Tarjei Bø, som etter noen tunge sesonger nå har tatt sin første gullmedalje i OL siden stafetten i Vancouver 2010.

De norske skiskytterne har med dagens resultat allerede matchet gullfangsten fra Pyeongchang, og neste uke er det igjen gode gullmuligheter med totalt seks løp å se fram til.

Ståle Hansen
Ståle Hansen