Home » sportsnyheter » norsk solv pa herrenes langrennsstafett

Norsk sølv på herrenes langrennsstafett

Ståle Hansen

Det norske laget var ikke i stand til å forsvare gullet fra Pyeongchang, og gikk inn til sølv bak overlegne russiske olympiske komité.

Det russiske laget hadde allerede på den første etappen skaffet seg en luke på over 24 sekunder ned til nærmeste utfordrer, mens Norge fulgte hele 35 sekunder bak på fjerdeplass. Derfra og ut var det liten tvil om hvor gullet skulle havne, mens de norske herrene måtte ta til takke med sølv over minuttet bak i mål.

Det norske laget startet med Emil Iversen på førsteetappe, som var vraket til samtlige av de tidligere langrennsøvelsene. En rusten Iversen fikk det etterhvert tungt i løypa, og med forspranget som oppsto begynte det allerede å spøke for de norske gullambisjonene. Russeren Chervotkin gikk en fenomenal etappe, og skaffet sitt lag en solid luke som de aldri ville gi fra seg. Ved veksling var det Tyskland og Italia som fulgte nærmest, mens en sliten Iversen til slutt kom inn over halvminuttet bak teten.

På den andre etappen fortsatte løpet i samme spor, hvor Bolsjunov gikk hardt for å hekte av de argeste konkurrentene for godt. Løpet utviklet seg perfekt for russerne, som etter de neste 10 kilometerne hadde åpnet opp et forsprang på så godt som ett minutt til Norge og Sverige. I løpet av den tredje etappen dannet det seg en trio bak de suverene lederne, hvor Frankrike var i stand til å henge på og melde seg på i medaljestriden.

Mens russerne cruiset i front var det Klæbo som førte an i gruppen bak, og det ble etter hvert tydelig at kun Frankrike klarte å holde følge. Med svenskene ute av dansen var pallen så godt som klar, spørsmålet var bare om hvem som skulle ta sølv og bronse. Klæbo lot Manificat henge på for det meste av sisteetappen, men når det nærmet seg målgang var trønderen ferdig med å leke og dro i fra sin franske motstander uten for store problemer. Norge kunne dermed gå inn til sølv, men de overlegne russerne var det ingenting å gjøre med – i mål var de hele 1 minutt og 7 sekunder foran den norske kvartetten.

Maktdemonstrasjonen fra ROK var den største seiersmarginen i en herrestafett i OL siden 1992, og det var første gang siden 1980 at de klarte å gå helt til topps i øvelsen. For det norske laget smakte sølv litt som nederlag etter en svak førsteetappe, men for Frankrike var det stor jubel for bronse – deres tredje på rad i OL på herrestafett.

Ståle Hansen
Ståle Hansen