Home » Blog » olsbu roiseland med sterk bronse pa normaldistansen

Olsbu Røiseland med sterk bronse på normaldistansen

Ståle Hansen

Til tross for to bom var Marte Olsbu Røiseland nest-best i sporet på kvinnenes normaldistanse, og sikret seg bronsemedaljen 15 sekunder bak Denise Herrmann.

Gull til tyske Herrmann er en stor overraskelse, særlig med tanke på formen hun har vist før OL. Kun én gang har hun klart å komme på pallen denne sesongen, og det er nesten to år siden sist hun vant et løp. I dagens løp imponerte hun derimot på skytebanen med bare én bom, og med en sedvanlig sterk prestasjon i sporet gikk hun ut i front etter fjerde og siste skyting. På sisterunden økte hun forspranget til franske Chevalier-Bouchet på sølvplass, mens hun holdt samme tempo som Olsbu.

Denise Herrmann har med dagens oppvisning sikret seg sitt aller første OL-gull, og sitt andre mesterskapsgull totalt etter seieren på jaktstart i Östersund-VM i 2019. Tyskland har med det også vunnet gull i tre av de fire siste individuelle OL-øvelsene i skiskyting på kvinnesiden – sist Norge sto øverst på pallen var med Tora Berger helt tilbake i 2010.

Bom ble dyrt

Norges største gullhåp Marte Olsbu Røiseland hadde nok sett for seg å rette på den statistikken, men normaldistansen har historisk sett vært henne svakeste disiplin. Hun fikk æren av å gå ut som den første av totalt 89 løpere, men med en bom allerede på første liggende var hun tvunget til å jage. På skyting to og tre svarte hun med to fulle hus, men på siste skyting pådro hun seg nok en kostbar bom.

To ekstra minutter på normaldistansen skal normalt sett være for mye til å kunne ta medalje, men Olsbu vartet opp med fantastisk fart i sporet — kun Tiril Eckhoff gikk raskere, og selv med en bom mer enn konkurrentene var hun til slutt bare 15 sekunder bak den tyske gullvinneren. Nevnte Eckhoff hadde ingen god dag på standplass, hvor hun med hele fem bom måtte ta til takke med en 22. plass. Tandrevold ble dagens nest-beste norske med en godkjent 8. plass etter én bom, mens debutant Kalkenberg med sine fire bom ble nr. 48.

Marte Olsbu Røiseland har vært en av Norges største medaljegrossister de siste årene, med smått utrolige 16 medaljer fra de siste fem mesterskapene. Et individuelt OL-gull lar fortsatt vente på seg, men det venter nye sjanser senere i uken med både sprint og jaktstart på programmet. Der vil verdenscuplederen på nytt sikte seg inn på det edleste metallet, og bookmakerne tipser at hun gjør nettopp det.

Ståle Hansen
Ståle Hansen