Home » Blog » sprintkongen klaebo slo til igjen pa lagsprinten

Sprintkongen Klæbo slo til igjen på lagsprinten

Ståle Hansen

Johannes Høsflot Klæbo var nok en gang umulig å slå på oppløpet, og han sikret med det et nytt norsk gull i lagsprint sammen med Erik Valnes. For de norske damene ble det igjen et skuffende resultat.

 Klæbo fortsetter å dominere i sprintløypene. Etter å ha forsvart sitt OL-gull på individuell sprint gjentok han prestasjonen og gikk til topps på nytt på lagsprint. For fire år siden vant han sammen med veteranen Martin Johnsrud Sundby, denne gang var det OL-debutant Erik Valnes som bidro sterkt til at det igjen ble gullfeiring for den norske duoen.

Valnes gikk sine etapper mot blant andre Bolsjunov og Niskanen, to løpere som allerede hadde imponert stort i de foregående rennene i OL. Russeren spesielt prøvde å skaffe seg en luke med en gang, hvor han satte et voldsomt tempo i motbakkene. Valnes lot seg derimot ikke skremme og holdt bra følge, og ved første veksling lå Norge i tet med seks andre nasjoner tett i hælene.

For Klæbo var italieneren Pellegrino en av de tøffeste motstanderne å se opp for, og etter sin første etappe var det nettopp Norge og Italia som lå bra an helt i front sammen med Frankrike. Finland og ROK klamret seg også fast, og med sine sterkeste løpere tilbake i sporet på den tredje runden begynte avstandene så smått å åpne seg ned til resten av feltet.

Italia og Frankrike yppet seg en siste gang på den fjerde etappen, men herfra og ut skulle det bare handle om Norge, Finland og ROK. Bolsjunov var desperat etter å gi sin lagkamerat et forsprang til Klæbo før avslutningen, men nok en gang viste Valnes styrke og svarte hver gang russeren prøvde å rykke ifra.

Ved siste veksling gikk Klæbo ut sammen med Mäki og Terentjev, og det var finnen som gikk opp i ledelsen opp den første bakken på sisterunden. Klæbo var rutinert og la seg kontrollert bak mens han lot sine duellanter føre an i front, før han selv bestemte seg for å sette inn nådestøtet i siste stigning før mål.

Motstanderne var ikke i stand til å holde følge når trønderen satte opp farten, og inn på oppløpet kunne nordmannen overlegent skli over målstreken til sitt andre gull i lekene. I kampen om sølvet noen sekunder bak gikk Finland seirende ut mot ROK, som nok en gang måtte nøye seg med bronse i en sprintøvelse i årets leker.

Gulljubel for herrene – ny skuffelse for damene

Mens herrene kunne juble for gull var det liten grunn til feiring hos de norske sprintdamene. På forhånd var Tiril Udnes Weng og Maiken Caspersen Falla mulige outsidere, men etter en god start på de første to rundene gikk alt galt like før veksling på tredje runde. Opp bakken fikk Udnes Weng dårlig med plass rundt ROK og Sverige, som endte med at den ene staven knakk. Hun måtte så hoppe helt over i motsatt ende av banen for å få en ny stav, noe som kostet Norge dyrebare sekunder som de ikke klarte å hente inn.

Det hele ble en trist sorti for Falla, som etter både gull, sølv og bronse i sine foregående OL nå måtte ta til takke med en 8. plass i sitt aller siste OL-løp, over minuttet bak vinnerne. Lagsprinten ble dermed ingen oppløftende affære etter den svake innsatsen på den individuelle sprinten, hvor ingen norske kvinneløpere kom seg til finalen.

Gullet gikk til slutt til Tyskland, som igjen leverte et fantastisk løp og overrasket alle. På oppløpet spurtslo Victoria Carl den svenske favoritten Jonna Sundling, mens det også på damesiden ble bronse til den russiske olympiske komité.

Ståle Hansen
Ståle Hansen