Home » Blog » sur fjerdeplass for norge i laghopp

Sur fjerdeplass for Norge i laghopp

Ståle Hansen

Det norske laget var lenge med i medaljekampen i hoppbakken, men måtte til slutt se bronsen glippe med 0,8 poeng.

Norge gikk helt til topps i lagkonkurransen i Sør-Korea for fire år siden, men denne gang endte det med plass rett utenfor pallen for den norske kvartetten. De lå blant topp tre gjennom hele konkurransen, men i det aller siste hoppet var Marius Lindvik ikke i stand til å matche lengden til Karl Geiger. Tyskland stjal med det bronsen fra Norge, som måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen bare 0,8 poeng unna en ny hoppmedalje. Nordmennene endte litt over 20 poeng bak gullvinner Østerrike, mens Slovenia sikret seg sølvet.

Norge fikk en best mulig start med Halvor Egner Granerud i den første gruppen, som slo til med omgangens lengste hopp på 138 meter og tok ledelsen 1,6 poeng foran Slovenia. Daniel André Tande fulgte opp med 130,5 meter, noe som gjorde at Norge fortsatt lå på topp etter to hopp. Robert Johansson måtte deretter gi tapt mot de nærmeste rivalene i gruppe 3 med 124 meter, og under tunge forhold avsluttet ankermann og gullvinner fra storbakken, Marius Lindvik, omgangen for Norges del med et skuffende hopp på bare 121 meter.

Før finaleomgangen lå Norge fremdeles bra an på tredjeplass, men luken opp til ledende Slovenia hadde økt til 11 poeng. De tunge forholdende i bakken fortsatte, men Granerud gjorde nok en bra innsats og knappet ørlite grann inn på Slovenia. Problemet var bare at Stefan Kraft hoppet best av alle og løftet Østerrike opp i ledelsen, 13 poeng foran Norge. I sitt andre hopp skulle dessverre Tande slite mer, og etter å ha landet på 124 meter måtte Norge se duoen i front øke sitt forsprang til over 20 poeng.

Robert Johansson viste glimt av gammel storhet ved å sveve ned til 136,5 meter, men kjempehoppet til tross var både Tyskland og Østerrike sterkere med henholdsvis 139,5 og 137,5 meter. Med ett hopp igjen lå Norge 14 poeng bak østerrikerne i tet, mens Tyskland kom snikende bakfra på fjerdeplass knappe 5 poeng bak. Karl Geiger hoppet seg opp til medalje i storbakken sist, og med nok et sterkt sistehopp hadde han på nytt lagt presset på Lindvik.

Etter å ha sikret gullet i forrige konkurranse med et superhopp var det håp om at Lindvik igjen kunne levere og sikre Norge en ny medalje, men hans finalehopp på 126,5 meter skulle vise seg å være en halvmeter for kort. Tyskerne klarte å snike seg foran med småe 0,8 poeng, og etter at Slovenia og Østerrike ikke gjorde noen feil var det klart at de norske gutta måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen.

Norge var den beste hoppnasjonen i OL for fire år siden med to gull og fem medaljer, men i årets leker ble det med gullet til Lindvik i storbakken. Å se bronsen glippe helt på tampen i lagkonkurransen ble på mange måter en typisk avslutning på det som totalt sett har vært et skuffende mesterskap for det norske laget.

Ståle Hansen
Ståle Hansen