Home » Blog » suverent norsk laggull i kombinert

Suverent norsk laggull i kombinert

Ståle Hansen

De norske kombinertgutta leverte en fantastisk prestasjon i lagkonkurransen, hvor de vant i overlegen stil med nesten minuttet ned til konkurrentene.

Ankermann Jørgen Graabak hadde allerede vunnet gull og sølv i de individuelle konkurransene, og han sørget for å parkere forfølgerne på sisteetappen med nok et imponerende langrenn. Norge tok med det gull i to av tre kombinertøvelser i årets leker, en tangering av innsatsen i Sotsji i 2014. Tyskland og Japan slo følge med Norge på pallen, mens Østerrike på fjerdeplass gikk glipp av en medalje i lagkonkurransen for første gang siden 1998.

Den norske kvartetten startet lagkonkurransen med veldig bra hopping, hvor Graabak var den eneste som ikke klarte å strekke seg over 130 meter. Med det var man sikret et ypperlig utgangspunkt før langrennet, med bare 8 sekunder opp til Østerrike.

Det var veldig lite som skilte de fire forhåndsfavorittene etter at hoppdelen var unnagjort, hvor Tyskland og Japan fulgte like bak med knappe 11 og 12 sekunder å ta igjen. På femteplass fulgte Frankrike hele 1 minutt og 27 sekunder bak, så før langrennet var det klart at det skulle mye til for at noen andre skulle klare å blande seg inn blant de fire nasjonene i front.

Norge startet langrennet med sin svakeste løper Espen Bjørnstad. Litt over halvveis på åpningsetappen begynte det å se farlig ut når han plutselig måtte slippe løperne foran seg, men med sine siste krefter var han i stand til å hente seg inn igjen. Etter de første fem kilometerne vekslet Norge på fjerdeplass, med Espen Andersen snaue fem sekunder bak den førende trioen.

Avstanden ned til resten av feltet holdt seg på over ett minutt, så med en trygg ledelse kunne toget i tet fortsette å gå kontrollert sammen. Både tyske Julian Schmid og østerrikske Johannes Lamparter prøvde å sette inn et angrep, men rivalene var raske med å tette de små lukene som oppsto.

Firerbanden fortsatte å følge hverandre som skygger helt fram til siste halvdel av den tredje etappen, hvor Tyskland og Frenzel, i sitt første renn etter coronakarantene, gikk på en smell og falt kraftig av. Jens Lurås Oftebro hadde derimot fortsatt nok av sprut igjen i bena, og rykket fra like før siste veksling. Angrepet sikret Norge en verdifull luke på 10 sekunder ned til Østerrike og Japan, mens en utkjørt Frenzel kom hele 36 sekunder bak.

En Jørgen Graabak i storform gikk ankeretappen for Norge, og allerede på den første runden var konkurrentene hektet av over 40 sekunder bak. Trioen bak hadde nå heller fokus på hverandre i kampen om de gjenværende medaljene, og i mål var Graabak til slutt 55 sekunder foran. I kampen om sølvet var Tyskland og Vinzenz Geiger sterket i spurten mot japanske Ryota Yamamoto, mens Martin Fritz og Østerrike ble henvist til den sure fjerdeplassen.

Ståle Hansen
Ståle Hansen