Home » Blog » sverige sterkest pa kvinnenes stafett i skiskyting

Sverige sterkest på kvinnenes stafett i skiskyting

Ståle Hansen

Et svekket norsk lag var ikke i stand til å henge med i medaljekampen, hvor Sverige til slutt vant en stafett for første gang i mesterskapssammenheng.

 De svenskene damene var på forhånd den største favoritten til å vinne, og ved hjelp av solid skyting var de aldri dårligere enn nummer tre i løpet av hele rennet. Persson, Brorsson og søstrene Öberg brukte totalt bare seks ekstraskudd, og med bare én bom på siste stående hadde lillesøster Elvira ingen problemer med å holde konkurrentene på trygg avstand og sikre Sveriges første stafettgull noensinne i et OL eller VM.

Den russiske olympiske komité var også med helt i front, men akkurat som for herrene skulle gulldrømmen få et skudd for baugen grunnet et svakt øyeblikk på standplass. Mironova hadde skaffet seg en luke på over 20 sekunder ned til konkurrentene etter første skyting på tredjeetappen, men på stående gikk det galt med fire bom og tur i strafferunden. ROK ramlet med det ned til tredjeplass, men klarte å skyte seg opp igjen til sølv etter en sterk avslutning av ankerkvinne Nigmatullina.

Etter at Tandrevold var nødt til å forlate OL etter sin dramatiske kollaps på jaktstarten var det norske laget svekket før stafetten, hvor Ida Lien kom inn som erstatter. På åpningsetappen gjorde dog Karoline Knotten en godkjent innsats, hvor hun med to fulle hus gikk inn til veksling 13 sekunder bak på sjetteplass. Tiril Eckhoff hadde en ypperlig mulighet til å gå Norge inn i gullkampen, men i stedet skulle alt gå i knas på standplass.

Med to ekstraskudd på liggende økte forspranget til teten til 23 sekunder, og verre skulle det bli. Vinden tok seg opp på standplass til den stående serien, hvor Eckhoff virkelig fikk skjelven og skjøt seg bort med to strafferunder. Ved neste vekskling var Norge nå helt nede på 9. plass, nesten to minutter bak russerne som ledet.

En medalje var nå så godt som utenkelig, men reserven Lien sørget for å rette opp litt av inntrykket med bare én bom og hentet inn nesten 40 sekunder på sin etappe. Med rask skyting og fenomenal fart i sporet var plutselig ankerkvinne Marte Olsbu Røiseland bare 19 sekunder bak Tyskland på bronseplass etter siste skyting, men det skulle vise seg å være akkurat litt for mye å hente inn. Til tross for en sterk avslutning måtte Norge ta til takke med fjerdeplassen, akkurat som i Pyeongchang for fire år siden.

Den historiske triumfen for de svenskene damene sikret dem deres første skiskytingsgull i årets leker, mens det for ROK og Tyskland var første gang siden 2010 i Vancouver at de tok en medalje på kvinnenes stafett. For Norge ble dette første øvelse i skiskyting som endte uten et besøk på pallen, og det mangler fortsatt én medalje på å tangere Tysklands rekord på 11 satt i 2006.

Ståle Hansen
Ståle Hansen