Home » Blog » uslaelige johaug med nok et gull i ol avslutningen

Uslåelige Johaug med nok et gull i OL-avslutningen

Ståle Hansen

Therese Johaug utklasset resten av feltet på 3-mila, hvor hun gikk inn til sitt tredje gull i OL nesten to minutter foran nærmeste konkurrent.

 Det aller siste OL-løpet til Therese Johaug utviklet seg til å bli en av hennes mest dominante seire noensinne. På forhånd var det mest et spørsmål om hvor lenge de andre kunne klare å holde følge med Dalsbygda-ekspressen, som i de to foregående VM’ene hadde vunnet nettopp 3-mila i overlegen stil.

Allerede før det var gått 3 kilometer hadde hun sørget for å sprenge feltet, hvor det kun var tre andre løpere som var i stand til å henge på. Trioen Andersson, Claudel og Diggings gjorde et ærlig forsøk på å gi Johaug kamp, men like før man passerte den første mila måtte de en etter en gi tapt mot en norsk maskin som bare malte på videre. Ved passering halvveis hadde Johaug fått en luke på hele 27 sekunder ned til Diggins, mens Andersson lå over minuttet bak.

Gullet var praktisk talt i boks, men i det som var hennes aller siste OL-løp gikk hun på som om konkurrentene fortsatt var rett på bakskiene hennes. Etter neste runde var forspranget økt til over henholdsvis 1 og 2 minutt ned til de andre medaljeplassene, og det gjensto nå bare å se hvor stor luken ville bli i mål.

Johaug feirer OL-gull på tremila med det norske flagget.
Johaug går inn til OL-gull i sprengkulda. (AP Photo/Aaron Favila)

Inn på oppløpet hadde Johaug all verdens tid til å ta imot et norsk flagg og la det vaie triumferende i de kinesiske vindkastene. Det skulle gå hele 1 minutt og 43 sekunder før en utmattet Diggings ramlet over målstreken til sølv, mens finske Niskanen gikk inn til bronse nesten minuttet bak der igjen. Bare hennes seier på samme distanse i VM i fjor har endt med en større seiersmargin – den gang slo hun lagvenninne Heidi Weng med 2 minutt og 34 sekunder.

Etter et fantastisk mesterskap er det bare å la seg imponere av hva overlegne Therese Johaug har prestert. Før lekene startet hadde hun ikke vunnet et eneste individuelt OL-gull, men det fikk hun virkelig sin revansje for i år. Med sine tre individuelle seire er det liten tvil om at hun ble den store OL-dronningen i de kinesiske langrennsløypene, en gullfangst bare Marit Bjørgen har klart å matche før henne.

Utklassingen på avslutningsdagen sikret i tillegg Norge sitt 16. og siste gull i lekene, to bedre enn de 14 som de norske utøverne klarte å raske med seg i Pyeongchang i 2018. Johaug har selv sagt at dette er hennes siste OL, så det kan være lenge til vi tangerer denne bragden.

Ståle Hansen
Ståle Hansen