Home » sportsnyheter » utrolig opphenting sikret norsk stafettgull i skiskyting

Utrolig opphenting sikret norsk stafettgull i skiskyting

Ståle Hansen

En fantometappe fra Vetle Sjåstad Christiansen ga Norge gullet etter en russisk kjempesprekk på siste skyting.

 Det så lenge ut som om den russiske olympiske komité hadde gullet i lomma, men med to strafferunder på siste stående åpnet døren seg for lagene bak. Der var Christiansen sterkest av alle, og med fullt hus sikret han at Norge vant en stafett i skiskyting på herresiden for første gang siden 2010.

Det var derimot ikke mye som talte for norsk gull etter åpningsetappen. Sturla Holm Lægreid har ikke hatt et bra OL til nå, og på sin etappe fikk han på nytt store problemer på standplass. På stående pådro han seg fire bom og måtte ut i strafferunden, og ved veksling lå Norge 40 sekunder bak russerne på en syvendeplass.

På den neste etappen gikk Loginov fantastisk for ROK i front, og selv om Tarjei Bø matchet innsatsen til russeren på standplass (to bom på stående) var det lite han kunne svare med i sporet. Ved halvgått løp var forspranget økt til over ett og et halv minutt, og opp til de andre medaljeplassene var det over 30 sekunder å hente inn.

Om det er én løper som kan spise opp et forsprang så er det Johannes Thingnes Bø. Oppdraget startet ikke bra på liggende med to bom, men med en forrykende feilfri serie på stående ble det på nytt vekket liv i medaljehåpet for det norske laget. På sisterunden tok lillebror Bø inn hele 30 sekunder på russerne, og ved siste veksling var Frankrike, Norge og Tyskland samlet rett over 40 sekunder bak.

Russerne hadde fram til nå skutt best av alle med bare tre ekstraskudd, og når ankermann Latypov gikk ut fra liggende med fullt hus og et forsprang på 50 sekunder lå det meste an til russisk stafettseier for åttende gang i OL-historien. Gullet var i sikte, men det var plutselig ikke lenger blinkene. Latypov bommet hele fem ganger og måtte gå to ganger i strafferunden, noe som gjorde at trioen bak nå hadde tidenes mulighet til å stjele det edleste metallet.

I en ren skyteduell var det bare Christiansen som klarte å holde nervene i sjakk. De fem blinkene gikk rett ned for Norge, mens Frankrike måtte ha to ekstraskudd og Tyskland skjøt seg helt bort og slo følge med ROK i strafferunden. Et forsprang på 21 sekunder var aldri truet på sisterunden, og vel i mål kunne det norske laget juble for gull etter en fantastisk opphenting. Frankrike var minst like fornøyde med sølv, mens Latypov til slutt klarte å berge bronse for ROK.

Den utrolige innsatsen sikret Norges femte gull på skiskytterarenaen til nå i årets OL, som er en tangering av Tysklands rekord fra 2006. Brødrene Bø vant sitt andre stafettgull i årets leker, mens det for Lægreid og Christiansen er første gang at de får en OL-medalje rundt halsen.

 

Ståle Hansen
Ståle Hansen